NOS Nieuws

'Tientallen Nederlandse kabels afgetapt'

  • Jeroen Wollaars / NOS
    De Oostenrijkse politicus Peter Pilz op zijn persconferentie in Berlijn
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Pilz met document op persconferentie in Berlijn
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Document, door Pilz getoond op persconferentie Berlijn

De Duitse inlichtingendienst BND heeft zijn Amerikaanse evenknie NSA "zeer waarschijnlijk" toegang gegeven tot tientallen internetkabels die via Nederlands grondgebied lopen, zegt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz.

Gisteren maakte Pilz bekend dat hij Deutsche Telekom aanklaagt voor het aftappen van internetkabels naar onder meer Oostenrijk en Nederland. Vandaag ging hij daar verder op in op een persconferentie in Berlijn.

Volgens Pilz zijn de internetverbindingen van Amsterdam naar Luxemburg, Linz en Salzburg en die van Rotterdam naar Wenen afgetapt. Die verbindingen lopen allemaal via het grootste internetknooppunt ter wereld, de De-Cix in Frankfurt. Het zou de diensten alleen zijn gegaan om internetverkeer, niet om telefoongesprekken of andere vormen van communicatie.

Honderd internetverbindingen

Vorig jaar onthulden Duitse media al dat de Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten gezamenlijk het internetverkeer via dat knooppunt afluisterden. Pilz maakte vandaag de omvang daarvan bekend. Hij zegt dat hij erachter is gekomen dat het om 100 glasvezelverbindingen gaat, van en naar 31 landen.

De Luxemburgse regering heeft naar aanleiding van de informatie die Pilz in de openbaarheid heeft gebracht aangifte gedaan van spionage. Ook Oostenrijk heeft om opheldering gevraagd.

Afgezwakt

Duitse medewerkers van de inlichtingendienst zeggen tegen het persbureau DPA dat er niet veel aan de hand is. Het aftappen van een glasvezelkabel betekent volgens hen nog niet dat een land wordt afgeluisterd. Zij zeggen dat de dienst via zo'n kabel ook geprobeerd kan hebben om Iraans telecomverkeer te achterhalen dat via een Europese provider loopt.

De samenwerking tussen de NSA en de BND bij het knooppunt in Frankfurt zou bij gebrek aan resultaat in 2008 zijn beëindigd. Onduidelijk is of de beschuldigingen van Pilz over de periode voor of na dat jaartal gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl