NOS Nieuws

Straffen tot vier jaar voor 'Bulgarenfraude'

Straffen tot vier jaar voor 'Bulgarenfraude'

In de rechtszaak over de 'Bulgarenfraude' heeft de Rotterdamse rechtbank straffen tot vier jaar opgelegd tegen de zes verdachten. Zij stonden terecht voor valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

De 41-jarige hoofdverdachte Mehmet K. moet vier jaar de cel in, conform de eis van het OM van vorige maand. De vijf anderen kregen straffen opgelegd van drie en twee jaar en achttien maanden cel.

De mannen ronselden mensen in Bulgarije en brachten ze met een bus naar Nederland. Daar moesten ze zich bij een gemeente inschrijven en een bankrekening openen. Vervolgens vroegen de verdachten voor hen uitkeringen als zorg- en huurtoeslag aan.

De brief van voormalig staatssecretaris Weekers over de fraude

Zes miljoen

Het uitgekeerde geld ging naar de criminelen en de Bulgaren keerden met 500 euro op zak terug naar Bulgarije. Er zijn in totaal meer dan 1500 valse aanvragen ingediend en de Belastingdienst heeft bijna zes miljoen euro uitgekeerd. Van dat geld is nog niets teruggevorderd.

De hoofdverdachte in deze zaak, een man met de Turkse en de Nederlandse nationaliteit, is spoorloos sinds justitie hem onder voorwaarden vrijliet. Aangenomen wordt dat de man naar Turkije is gereisd.

Ophef

Het tv-programma Brandpunt en RTL Nieuws brachten de Bulgarenfraude in 2013 aan het licht.

De kwestie wekte brede maatschappelijke verontwaardiging en droeg bij aan het latere vertrek van staatssecretaris Weekers van Financiën.

'De Belastingdienst is ernstig benadeeld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl