NOS Nieuws

Syriëganger sprak over aanslag op Wilders

De teruggekeerde Syriëganger Mohamed A. uit Delft heeft met anderen gesproken over een plan voor een aanslag op Geert Wilders. Dat bleek dinsdag tijdens de strafzaak tegen de 22-jarige man van Somalische afkomst.

Het Openbaar Ministerie zegt dat er geen bewijs is gevonden dat A. daadwerkelijk van plan was om een aanslag te plegen op de politicus. A. staat alleen terecht voor het voorbereiden van een overval en het bezit van drie vuurwapens.

De verdachte weigerde in te gaan op vragen van de rechtbank over de afgeluisterde gesprekken over een aanslag op Wilders. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht", liet de verdachte bij herhaling weten.

Eerder had hij wel gezegd dat de gesprekken, die hij in de auto van zijn moeder voerde, "stoere praat" waren en "James Bond-verhalen".

Miljonair

De politie had in de auto afluisterapparatuur geplaatst. In de opgenomen gesprekken gaat het onder meer over het plegen van een overval op miljonair Wim Zegwaard en over een aanslag op Wilders. Ook hadden A. en anderen klaarblijkelijk een vuurwapen bij zich tijdens een van de autoritten.

A. werd vorig jaar aangehouden na een undercoveractie van de politie.

Op verzoek van de undercoveragente kocht A. drie vuurwapens om een overval te plegen. De inlichtingendienst AIVD had de politie getipt dat de Delftenaar probeerde aan geld te komen om de internationale jihad te financieren.

Hulp

Volgens de AIVD is A. een teruggekeerde Syriëganger. Hij zou een half jaar in Syrië zijn geweest. Zelf ontkent A. dat: "Ik ben een half jaar in Turkije geweest en ik ben elf, twaalf keer in het grensgebied tussen Turkije en Syrië geweest. Ik heb daar arme mensen geholpen."

Maar het Openbaar Ministerie beschikt over een verklaring van de Vlaamse Syriëganger Jejoen Bontinck, die A. op een foto heeft herkend.

Bontinck zegt dat hij A. in een kamp van de terreurorganisatie IS heeft ontmoet. De twee mannen zouden een dag samen in een cel van IS hebben gezeten. A. werd opgesloten omdat hij een bevel van een meerdere niet had opgevolgd, aldus Bontinck.

Later vandaag komt het OM met de strafeis tegen A.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl