Demonstranten tegen fossiele brandstoffen in maart in Londen
NOS Nieuws

IMF hekelt biljoenensubsidie fossiele brandstoffen

De werkelijke kosten van het gebruik van fossiele brandstoffen liggen wereldwijd 5300 miljard dollar hoger dan dat er nu voor wordt betaald. Dat komt doordat overheden de kosten voor milieuvervuiling en gezondheidsschade niet doorberekenen aan consumenten en ze bovendien flinke kortingen geven op olie, steenkool en gas.

Het Internationaal Monetair Fonds, dat de kosten heeft berekend, noemt het bedrag schokkend. Volgens de organisatie is dit meer dan overheden uitgeven aan gezondheidszorg.

China is verantwoordelijk voor het grootste deel van het bedrag. De Chinezen zouden 2300 miljard dollar meer moeten betalen om te compenseren voor de vervuiling die hun brandstofgebruik veroorzaakt. De VS staat met bijna 700 miljard dollar op de tweede plaats.

Minder CO2-uitstoot

Het IMF pleit al jaren voor een eerlijkere energieprijs door hervorming van de subsidies en hogere belastingen op energie. Wel vindt de organisatie dat energie ook voor de allerarmsten betaalbaar moet blijven.

Een wereldwijde stop leidt tot een vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide met 20 procent, zegt het IMF. Ook kan het aantal doden door luchtvervuiling sterk worden teruggedrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl