EPA
NOS Nieuws

Samsung hoeft Apple waarschijnlijk niet 1 miljard dollar te betalen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

In 2012 won Apple een grote rechtszaak van Samsung. Een rechtbank in San Jose, Californië, oordeelde dat Samsung bijna 1 miljard dollar aan schadevergoedingen moest betalen aan Apple. Samsung ging daartegen in beroep.

Het Hof van Beroep in Washington, D.C. besloot vandaag dat die schadevergoeding te hoog is.

Monopoliepositie

In plaats van 930 miljoen dollar moet Samsung Apple waarschijnlijk zo'n 550 miljoen dollar betalen. Het Hof wil dat de rechtbank in San Jose opnieuw kijkt naar een onderdeel waarvan de vergoeding 382 miljoen bedraagt.

Het gaat om het gedeelte dat bepaalt hoe een product eruitziet. Volgens de rechter kan Apple op dit punt geen schadevergoeding eisen, omdat het om een te algemene definitie gaat en dit Apple een monopoliepositie zou geven.

Patenten

In de originele zaak oordeelde de jury dat Samsung patenten van Apple had geschonden bij het ontwikkelen van de eigen smartphones.

Apple was van mening dat het Zuid-Koreaanse bedrijf de manier waarop gebruikers met hun vingers kunnen in- en uitzoomen en de vormgeving van het home-venster, met icoontjes voor alle beschikbare apps had gekopieerd.

'Oorlog'

Apple en Samsung liggen al jaren in de clinch over de ontwikkeling van hun smartphones. Ze beschuldigen elkaar over en weer ervan elkaars ideeën te hebben gestolen en stonden samen al diverse keren voor de rechter in zowel Amerika als Europa, waaronder ook in Nederland.

De kans is dan ook groot dat deze zaak niet de laatste zal zijn. Persbureau Reuters laat weten dat de twee bedrijven nog niet hebben gereageerd op deze zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl