Het hoofdkantoor van de Bundesnachrichtendienst in Pullach bij München
NOS Nieuws

'Nederland afluisterdoel Duitse geheime dienst'

Een Oostenrijks parlementslid heeft de Duitse geheime dienst en telecombedrijf Deutsche Telekom aangeklaagd voor het aftappen van internetkabels naar onder meer Oostenrijk en Nederland. Het blad Der Spiegel meldt dat de politicus mails bezit waaruit blijkt dat zeker sinds 2005 dataverkeer naar buurlanden van Duitsland in de gaten werd gehouden, mogelijk op aandringen van de Amerikaanse dienst NSA.

De dienst zou ook glasvezelkabels naar Frankrijk en Luxemburg hebben afgetapt. Het ging alleen om internetverkeer, niet om telefoongesprekken of andere vormen van communicatie.

Alle afgetapte verbindingen liepen door het internetknooppunt De-Cix in Frankfurt. Dat is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Vorig jaar onthulden Duitse media al dat de BND kabels in De-Cix kon aftappen en gegevens doorspeelde aan de NSA, terwijl de dienst die data volgens de wet niet mag delen.

Nederland

In de publicatie van Der Spiegel staan geen details over doelen in Nederland. Parlementariër Peter Pilz van de Oostenrijkse Groenen reist morgen naar Berlijn. Hij wil daar op een persconferentie meer bekendmaken over de spionage-praktijken.

Begin deze maand werd bekend dat Oostenrijk ook vanuit een afluisterstation in Beieren is bespioneerd. Daarop diende de regering in Wenen een klacht in bij justitie. Naar aanleiding van de nieuwe onthullingen heeft de regering van Luxemburg Duitsland om opheldering gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl