Zyed Benna (L) Bouna Traoré werden in 2005 geëlektrocuteerd
NOS Nieuws

Vrijspraak Franse agenten in rellenzaak 2005

Twee Franse agenten zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van twee tieners in een voorstad van Parijs in 2005. Het incident leidde destijds tot zware rellen waarbij overheidsgebouwen en meer dan 9000 auto's in brand werden gestoken.

De twee jongens van 15 en 17 werden in 2005 door agenten achtervolgd. Ze werden geëlektrocuteerd in een transformatorhuisje waar ze zich schuilhielden. Een derde jongen liep forse brandwonden op.

De ouders van de tieners wilden dat de agenten gestraft zouden worden, omdat ze hun zoons niet hebben geholpen. Ze wilden onder meer 1,6 miljoen euro schadevergoeding.

Vrijspraak

De openbaar aanklagers weigerden jarenlang een zaak tegen de agenten te beginnen. Uiteindelijk gebeurde dat alsnog nadat de hoogste Franse rechter die opdracht had gegeven.

Het Franse Openbaar Ministerie begon een zaak, maar vroeg om vrijspraak. Volgens de officier van justitie stond niet vast dat de agenten wisten dat de tieners het transformatorhuisje in waren gegaan. De rechter ging daar in mee en heeft de agenten vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl