NOS Nieuws

Nieuw onderzoek naar vermoeidheidsziekte ME

De Gezondheidsraad gaat in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek doen naar de vermoeidheidsziekte myalgische encefalomyelitis (ME). Het parlement heeft dat de Gezondheidsraad gevraagd op aandringen van patiëntenverenigingen. Die hebben 56.000 handtekeningen verzameld.

Er is nog weinig bekend over de oorzaken van ME, dat ook wel het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) wordt genoemd. Mensen die het hebben klagen vooral over mentale vermoeidheid, slappe spieren, slaapstoornissen en concentratieverlies.

De Gezondheidsraad gaat onderzoek doen naar de oorzaken en behandelingsmethoden van ME. Er wordt daarvoor een commissie van deskundigen samengesteld.

Psychische aandoening

Tien jaar geleden is er in opdracht van het kabinet ook onderzoek gedaan naar ME. De onderzoekers concludeerden dat de ziekte vooral een psychische aandoening is die kan worden behandeld met gedragstherapie en lichamelijke oefeningen.

De patiënten waren niet overtuigd van de resultaten en zijn ontevreden dat ze destijds niet zijn betrokken bij het onderzoek van de Gezondheidsraad. Bij het nieuwe onderzoek zal dit wel gebeuren, zegt de raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl