Marco van Basten bij de huldiging van AZ
NOS Voetbal

Het 'kampioensfeest' van Van Basten en AZ

De onverwachte derde plaats van AZ en het daarbij behorende Europa League-ticket heeft veel los gemaakt in Alkmaar. Na de 4-1 zege bij Excelsior volgde een spontane huldiging bij terugkeer bij het stadion in Alkmaar.

De spelers en de staf werden op een balkon toegejuicht. Onder hen ook assistent-trainer Marco van Basten. De voormalig wereldvoetballer van het jaar is wel wat gewend, maar ook hij was even van zijn à propos. "Ik hoop dat ik ook mijn aandeel heb gehad in het kampioenschap", zei hij tegen RTV Noord-Holland.

Van Basten even in de war bij "kampioenschap AZ"

Oproep op Twitter

De feestvreugde bij AZ kwam in een stroomversnelling terecht toen de club op Twitter supporters opriep om naar het stadion te komen om de spelers te onthalen. Dat heeft Alkmaar geweten. Zo'n duizend supporters zongen de selectie toe.

"Alles vandaag is spontaan", jubelde hoofdtrainer John van den Brom, die de club van het rechterrijtje naar de derde plaats loodste. "Wij hebben ons werk gedaan en dan krijg je dit. Genieten. Top. Samen met de supporters delen is het mooiste wat er is."

Voor aanvoerder Nemanja Gudelj was het zijn laatste wedstrijd voor AZ. Hij speelt komend seizoen bij Ajax. "Ik had me gefocust op de play-offs, maar dit is natuurlijk nog mooier. Ik had het niet verwacht, wel gehoopt."

  • ANP
    AZ-coach John van den Brom geeft Markus Henriksen iets te drinken
  • Pro Shots
    Simon Poulsen en Steven Berghuis worden toegezongen
  • Pro Shots
    Robert Eenhoorn en Marco van Basten
  • ANP
    Nemanja Gudelj, Dabney dos Santos, Ridgeciano Haps en Derrick Luckassen tonen hun torso's
  • ANP
    Vreugde bij AZ, vlnr: Thom Haye, Dennis van der Haar, John van den Brom, Marco van Basten en Jeffrey Gouweleeuw

Van Basten in de feestvreugde

En dan weer terug naar Van Basten. Aanvankelijk aanschouwde hij het schouwspel van de zijkant van het balkon, maar later mengde hij zich tot in de feestvreugde. "Het is heel onverwacht, dus dat maakt het leuk en heel gezellig. Ik bedoel: ik had er echt geen seconde rekening mee gehouden."

"Het was een seizoen van vallen en opstaan", gaat de voormalig hoofdtrainer van de club verder. Hij deed aan het begin van het seizoen op eigen verzoek een stapje terug. "Ik heb het plezier teruggevonden."

Realisme

Buiten zijn eerdere quote over het kampioenschap van AZ predikt Van Basten vooral realisme. "Gek genoeg zijn we derde geworden. Heel verbazend. Ik vind dat onze selectie minder is dan van een aantal clubs die onder ons staan. Dus we hebben gewoon goed werk geleverd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl