Ajax wel financieel kampioen van de eredivisie

Ajax troeft PSV af als het gaat om de inkomsten uit televisiegelden ANP

Hoewel Ajax dit seizoen geen kampioen is geworden, is de Amsterdamse club wel de financiële winnaar van de eredivisie. Komend seizoen krijgt Ajax op basis van de prestaties van de afgelopen jaren ruim 9 miljoen euro aan televisierechten binnen via tv-zender Fox. Landskampioen PSV krijgt 8,4 miljoen.

Feyenoord, dat op de laatste speeldag de derde plaats verspeelde aan AZ, kan financieel gezien toch glimlachen. De Rotterdammers krijgen 7,5 miljoen euro, bijna een miljoen euro meer dan vorig jaar.

Grafiek over financiën eredivisieclubs NOS

Ook blije gezichten bij ADO Den Haag, want de club krijgt met 2,7 miljoen euro bijna een half miljoen euro meer dan vorig seizoen. FC Twente is de grote verliezer. De Tukkers moeten bijna een half miljoen euro inleveren en ontvangen over dit seizoen slechts 6,5 miljoen euro.

Rijke clubs worden rijker en arme clubs halen de achterstand niet in.

Sportmarketeer Marcel Beerthuizen

Volgens sportmarketeer Marcel Beerthuizen geldt in de sport ook het principe van de Franse econoom Piketty. "De rijken worden rijker en de arme clubs lopen die achterstand niet in", zegt hij.

"In totaal verdelen de clubs 72 miljoen euro, een bedrag dat de komende jaren verder toeneemt. Daarnaast zijn er nog de inkomsten uit de Champions League en de Europa League en natuurlijk de opbrengsten van de transfers."

Smaakmakers

PEC Zwolle en Cambuur, smaakmakers dit jaar op het veld, staan relatief laag (14 en 16) op de ranglijst. Dat komt doordat de verdeling van de gelden een optelsom is van de prestaties van de afgelopen jaren en de clubs pas enkele seizoenen actief zijn op het hoogste niveau.

Opvallend is verder dat NEC, de kampioen van de eerste divisie, op de lijst van de tv-gelden op plek 13 staat. Dat komt doordat de Nijmegenaren jarenlang in de eredivisie hebben gespeeld en slechts één jaar weg zijn geweest.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Rijke clubs worden rijker, arme clubs blijven stilstaan'

STER Reclame