Al-Shabaab krijgt steeds meer voet aan de grond in Kenia

De terreurbeweging al-Shabaab krijgt steeds meer voet aan de grond in Kenia. De extremistische moslimgroep komt oorspronkelijk uit Somalië, maar pleegde de afgelopen jaren veel aanslagen in buurland Kenia. Ze krijgen vaak hulp van Kenianen, zoals bij de aanslag op de universiteit van Garissa begin april. Daarbij vielen 147 doden.

Correspondent Kees Broere ging naar Mombasa in Kenia, een stad waar vooral jongeren zich aangetrokken voelen tot de radicale islam van al-Shabaab.

"De jonge moslims hier hebben geen hoop meer op een toekomst", zegt een woordvoerder van een moslim-mensenrechtenorganisatie tegen Broere. "Ze hebben het vertrouwen in de regering verloren. Dat opent deuren voor groepen als al-Shabaab, die merken dat deze kansarme jongeren makkelijk te beïnvloeden zijn."

Facebook

Extremisten zetten moderne middelen in om de jongeren te bereiken. Hoewel imams in Kenia scherp in de gaten worden gehouden, vinden ze via sociale media toch de weg naar jongeren.

"Veel jongeren hier hebben Facebook", zegt het hoofd van de Keniaanse hulporganisatie Kecosce. "Het is voor ouders en de overheid moeilijk om te controleren met wie jongeren daar contacten hebben. We kunnen moeilijk inschatten wat jongeren denken. De moslimextremisten spelen daar slim op in."

STER reclame