Martina nadert WK-limiet in Shanghai

• ANP
    Churandy Martina

Sprinter Churandy Martina nadert op de 200 meter de limiet voor deelname aan de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. De Nederlander eindigde bij de tweede wedstrijd voor de Diamond League in Shanghai als zevende in 20,59 seconden, negenhonderdste van een tel boven de limiet voor Peking.

Martina kwam niet in de buurt van het podium. De Panamees Alonso Edward won in 20,33 seconden. Hij troefde twee Jamaicanen af. Julian Forte eindigde als tweede in 20,36, voor zijn landgenoot Nickel Ashmeade in 20,44.

Cadée valt tegen

Erik Cadée moet de discus de komende tijd naar minimaal 65 meter werpen om kwalificatie voor de WK af te dwingen. In april in La Jolla kwam hij al in de buurt van de limiet met 64,45. In Shanghai lukte het niet.

Hij kwam slechts bij één poging verder dan 60 meter. Zijn beste worp van 61,25 meter leverde hem de achtste plaats op. De Polen heersten. Piotr Malachowski won met 64,65 meter, net voor zijn landgenoot Robert Urbanek met 64,47.

Cadée met discus naar achtste plaats

Bianca Baak mocht in Shanghai meedoen aan de 400 meter horden. De 23-jarige Nederlands kampioene figureerde in het veld met de achtste plaats in 57,76 seconden. De Jamaicaanse Kaliese Spencer won in 54,71.

Kirani James

Op de 400 meter bij de mannen heerste Kirani James. De olympisch kampioen van Londen (2012) won in 44,66 seconden en hield de olympisch kampioen van 2008, LaShawn Merritt, ruim achter zich. Merritt is de huidige wereldkampioen op de discipline en eindigde slechts als derde in 45,58.

Het hoogspringen bij de mannen leek op voorhand goed voor spektakel, maar daar slaagden Mutaz Barshim en Bogdan Bondarenko niet in. De twee zorgden vorig jaar voor spetterende duels, maar Bondarenko is momenteel nog niet echt in vorm. Barshim, die een persoonlijk record van 2,43 meter heeft, won met 2,38. Bondarenko haalde 2,32 meter.

Sprint vrouwen

De 100 meter bij de vrouwen had een sterk deelnemersveld. De Nigeriaanse Blessing Okagbare won en bleef net onder de 11 seconden (10,98). De Jamaicaanse toppers Veronica Campbell-Brown (vierde) en Shelly-Ann Fraser (vijfde) kwamen er niet aan te pas.