VVD-senator Heleen Dupuis denkt dat haar partij blij is dat zij de Eerste Kamer verlaat
NOS Nieuws

VVD-senator Dupuis laakt regeerakkoorden

Vertrekkend VVD-senator Heleen Dupuis heeft fel uitgehaald naar de "ondemocratische" manier waarop een regeerakkoord allesbepalend is in en voor het parlement. "Het is een waanzinnig gedrocht'', zei ze in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Volgens Dupuis worden volksvertegenwoordigers door de gedetailleerde afspraken ernstig in hun handelen beperkt. "Een regeerakkoord is iets wat op een achternamiddag door een paar mannen wordt afgesproken, tot in detail opgeschreven en dan een half uur aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd", zei Dupuis, die sinds 1999 in de Eerste Kamer zit. "Dat je een intentieverklaring aflegt, dat snap ik. Maar ik vind het choquerend zoals dit werkt."

Er komen bij de Eerste Kamer wetten binnen waarvan je zegt: hoe verzin je het. Echt zó slecht...

VVD-senator Heleen Dupuis

Ook leiden regeerakkoorden volgens haar tot slechte wetgeving. De senaat wordt volgens Dupuis soms opgescheept met broddelwerk. "En dan zeggen ze: ja, maar dit is zo afgesproken in het regeerakkoord. So what? Leg dan maar eens uit waarom het goed is en dan kijken wij wel of we het ermee eens zijn."

"De leden van de Tweede Kamer voelen zich echter heel erg verplicht om mee te gaan met dat regeerakkoord en worden daar ook op afgerekend. Daardoor komen er bij de Eerste Kamer wetten binnen waarvan je zegt: hoe verzin je het. Echt zó slecht en inconsequent."

Opkrassen

Dupuis heeft zich nooit klakkeloos achter het standpunt van haar partij geschaard. Zo keerde ze zich onder meer fel tegen het plan voor een elektronisch patiëntendossier.

Op 26 mei kiezen de leden van Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. Ze vermoedt dat haar partij VVD "dolblij is dat ik opkras". De hoogleraar medische ethiek is er zelf ook niet ongelukkig over dat zij de Eerste Kamer verlaat. "Er zit nog van alles in de pijplijn waarvan ik blij ben dat ik het niet meer hoef te doen, want ik zou er niet voor zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl