AFP
NOS Nieuws

Burundezen zoeken veilig heenkomen in buurlanden

Meer dan 105.000 Burundezen zijn de afgelopen dagen de grens overgestoken uit angst voor gewelddadigheden bij de protesten tegen president Nkurunziza, meldt de VN. Gisteren mislukte een staatsgreep van een opstandige generaal en een deel van het leger.

Volgens cijfers van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen is het overgrote deel van de vluchtelingen uitgeweken naar Tanzania. Maar ook Rwanda en de Democratische Republiek Congo herbergen tienduizenden Burundezen.

De Tanzaniaanse autoriteiten hebben de VN laten weten dat meer dan 50.000 vluchtelingen uit Burundi aan de oever van het Tanganyikameer bivakkeren onder primitieve omstandigheden.

Ongrondwettelijk

In Burundi is nu ook de leider van de staatsgreep, generaal Niyombare, opgepakt. Drie andere dissidente generaals waren al eerder aangehouden. De omstreden president Nkurunziza houdt vanmiddag een toespraak.

In het land is veel verzet tegen Nkurunziza's ambitie om aan te blijven voor een derde presidentstermijn. De wet verbiedt dat staatshoofden langer dan twee termijnen aan het roer blijven.

Zuid-Afrika heeft de couppoging als "ongrondwettelijk" veroordeeld. Pretoria biedt hulp aan bij het oplossen van het conflict in Burundi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl