Nigel Farage
NOS Nieuws

UKIP-leider Farage ligt onder vuur

Na de Britse verkiezingen vorige week trad hij af, drie dagen later keerde hij op verzoek van het partijbestuur weer terug en nu proberen partijgenoten Nigel Farage alsnog ten val te brengen. Kortom, het rommelt flink binnen de Britse UKIP, de anti-EU-partij en de anti-immigratiepartij, die qua populariteit de derde partij van het land is. Maar Farage piekert er niet over af te treden.

"Farage zit veel minder stevig in het zadel dan iedereen dacht. Maandag leek hij nog op handen te worden gedragen, maar gisteren barstte ineens de bom", zegt correspondent Tim de Wit.

Agressief

"Zijn terugkeer zette kwaad bloed bij andere hooggeplaatste partijleden. Plotseling is er een machtsstrijd losgebarsten. Sommigen noemen Farage nu agressief en vinden dat hij zich te veel laat beïnvloeden door mensen die een soort ultrarechtse Teaparty willen maken van UKIP."

De machtsstrijd heeft ook al slachtoffers geëist. Een van de belangrijkste adviseurs van Farage is ontslagen en geldschieters trekken zich terug.

"Zijn tegenstanders binnen UKIP vinden dat de partij een meer gematigde toon nodig heeft", zegt De Wit. "Met het referendum over Britse uittreding uit de Europese Unie op komst, willen ze dat UKIP ook gematigde Britten aanspreekt, zodat ook zij gaan stemmen voor uittreding."

Maar Farage vindt juist het tegenovergestelde. Juist omdat premier Cameron dat referendum heeft beloofd, zou het volgens Farage 'een enorme vergissing' zijn als hij nu zou aftreden. "De steun voor mij binnen de partij is fenomenaal en het zou eerlijk gezegd heel onverstandig zijn om een strijd om het leiderschap te beginnen op het moment waarop Cameron zegt te heronderhandelen over onze relatie met de EU."

Niet chique en slecht voor het imago van de partij.

Correspondent Tim de Wit

Volgens correspondent De Wit is het gerommel te vergelijken met dat binnen de LPF in Nederland destijds. UKIP haalde door het districtenstelsel weliswaar maar één zetel, maar met 4 miljoen stemmen zijn ze wel de derde partij van Groot-Brittannië.

Het leek een partij om rekening mee te houden, maar nu zie je ineens een verdeelde partij waar allerlei machtsspelletjes spelen, zegt De Wit. "Concurrenten van Farage, die dachten kans te maken op het partijleiderschap, zeggen nu hele nare dingen over hem in de media. Dat is allemaal niet chique en slecht voor het imago van de partij".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl