Terroristenleider al-Baghdadi zonder zijn traditionele baard EPA

Terreurorganisatie IS heeft een audioboodschap vrijgegeven van zijn leider Abu Bakr al-Baghdadi. Hij zegt daarin dat alle moslims de wapens op moeten nemen en moeten emigreren naar zijn kalifaat in Syrië en Irak.

Het is niet zeker of de boodschap ook echt van Baghdadi is, zoals IS zegt. Deskundigen zeggen dat de stem die te horen is, lijkt op die van Baghdadi, maar of het hem echt is, is niet vastgesteld.

Eerste levensteken

Als het Baghdadi wel is, is dat het eerste levensteken van hem in maanden. Vorige maand meldde de Engelse krant The Guardian dat hij ernstig gewond was geraakt bij een westers bombardement op 18 maart. Daarna is er niets meer over zijn lot bekendgemaakt.

The Guardian meldde dat de verwondingen van Baghdadi zo ernstig waren, dat de top van IS al bezig was met zijn opvolging. Maar hij zou toch zijn hersteld, al hield hij zich in april nog niet bezig met de dagelijkse leiding.

Kritiek op Saudi-Arabië

De spreker in de audioboodschap heeft het ook over de recente strijd in Jemen, waar Saudi-Arabië de coalitie-aanvallen tegen islamitische rebellen leidt. Die begonnen op 26 maart. De spreker veroordeelt de Saudische koninklijke familie.

De speech, in het Arabisch, is door IS ook vertaald in vijf andere talen: Russisch, Turks, Frans, Duits en Engels.

Tweede man 

Al-Baghdadi werd in het najaar van 2011 door de Amerikaanse veiligheidsdiensten officieel bestempeld als gevaarlijke terrorist. Op zijn hoofd staat een prijs van 10 miljoen dollar.

Gisteren werd bekend dat de tweede man van zijn jihadleger zou zijn gedood. De Iraakse regering meldde dat hij is omgekomen bij een luchtaanval van de anti-IS-coalitie onder leiding van de Amerikanen.

STER reclame