De verwoeste Laurenskerk na het bombardement van Rotterdam
NOS Nieuws

Rotterdam herdenkt bombardement 75 jaar geleden

Rotterdam herdenkt vanmiddag het grote bombardement op de stad. Dat is vandaag precies 75 jaar geleden.

De herdenking is rechtstreeks te volgen via NPO Nieuws van 12.55 – 13.40 uur. Vanavond ziet u een verslag van de herdenking op NPO 2 om 19.20 uur. In de uitzending wordt ook teruggeblikt op het bombardement en de gevolgen voor de stad met Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam.

Donker

Ooggetuige Piet van Zijp herinnert zich dat hij net aan tafel zat voor de lunch, toen er een bom bij hem in de straat ontplofte. "Zo donker als het toen werd, van roet en stof, heb ik later nooit meer meegemaakt."

Van de sigarenwinkel van zijn vader blijft niets over, op twee tegels en een sigarenkistje na. "Vooral de brand die na het bombardement ontstond, heeft veel verwoest." Zijn vader raakt blind bij het bombardement en het gezin laat alles achter op de vlucht uit de allesverwoestende vuurzee.

Het bombardement verandert het centrum van Rotterdam in korte tijd in een brandende puinhoop. Naar schatting komen 800 tot 900 mensen om het leven, 30.000 huizen zijn verwoest en 80.000 mensen raken dakloos.

Een paar historische gebouwen blijven gespaard, waaronder het Stadhuis en het postkantoor. Na de oorlog wordt het centrum herbouwd en verrijst er veel hoogbouw. Anders dan in veel andere Nederlandse steden ontbreekt sinds die 14e mei een historische stadskern.

Terugblik op het bombardement op Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb houdt vanmiddag een toespraak bij het monument ‘Verwoeste stad’ van Ossip Zadkine op het Plein 1940, voorafgaand aan de twee minuten stilte om 13.27 uur.

Verder worden er kransen gelegd door onder anderen de burgemeester, het Korps Mariniers en Amnesty International en is er muziek van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Live-uitzending Herdenking Bombardement Rotterdam, 12.55 - 13.40 uur, NPO Nieuws
NOS 75 jaar Bombardement Rotterdam, 19.20 – 19.45 uur, NPO 2 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl