De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad
NOS Nieuws

Vaticaan erkent Palestijnse Staat

Het Vaticaan heeft de Palestijnse staat officieel erkend. In een verdrag wordt geregeld dat de diplomatieke betrekkingen met de PLO worden gestopt en dat het Vaticaan voortaan diplomatieke banden onderhoudt met Palestina.

In 2012 reageerde de Heilige Stoel al verheugd op het besluit van de Verenigde Naties om de Palestijnse Staat te erkennen. De Palestijnse staat werd toen tot de Algemene Vergadering van de VN toegelaten als waarnemersstaat. De benaming werd veranderd van Palestijnse eenheid in Palestijnse staat.

Sindsdien sprak ook het Vaticaan al van de Palestijnse staat. Zo noemde paus Franciscus Mahmoud Abbas tijdens zijn bezoek aan het Heilige Land vorig jaar president van Palestina. Maar nu is de erkenning ook vastgelegd in een diplomatiek verdrag. Abbas bezoekt aanstaande zaterdag paus Franciscus.

135 VN-lidstaten erkennen Palestina, maar dat geldt niet voor de VS, voor Nederland en de meeste andere EU-landen. Zij vinden dat er eerst een akkoord met Israël moet komen over een tweestatenoplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl