ANP
NOS Nieuws

'Ik ben altijd blij als deze dag in Enschede voorbij is'

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

"Dit is alles wat ik nog heb van mijn oude huis." Hadassa Meijer toont een kartonnen doosje met daarin een baksteen, scherven van een koffiepotje en een badkamertegel.

Op 13 mei 2000 ontplofte een vuurwerkopslag in de Enschedese wijk Roombeek. Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven en raakten 947 mensen gewond; de wijk werd grotendeels verwoest.

Marcel Korfage
Hadassa Meijer: "Als het mooier weer wordt, begint er bij mij iets te kriebelen. Want toen was het ook mooi weer."

Tastbare herinneringen

Meijer is een van de mensen die toen in Roombeek woonden. "Er was hier in die tijd een grapje: wat is het hoogste punt van Enschede? De stoeprand." Inmiddels voelt Meijer zich weer thuis in de wijk. "Mijn nieuwe huis staat op de plek waar vroeger mijn achtertuin was."

Maar de ramp draagt ze altijd met zich mee. "Als het mooier weer wordt, begint er bij mij iets te kriebelen. Want toen was het ook mooi weer. Mijn lijf reageert daarop, het zit bijna in mijn DNA."

Marcel Korfage
Boetie Bijlsma: "Toen kwam de grote klap, die kan ik me niet goed herinneren."

Boetie had veel geluk

Ook Boetie Bijlsma heeft moeite met deze dag. Ze had op die bewuste dag in mei veel geluk en de herinneringen komen vandaag weer boven.

"Ik was uit mijn rolstoel geklommen en op de grond gaan zitten bij de vaatwasser in de keuken. Toen kwam de grote klap, die kan ik me niet goed herinneren. De koelkast en en vriezer waren door de lucht gevlogen, alles was geblokkeerd."

Dankzij een oplettende brandweerman, die haar scootmobiel buiten zag staan, werd Boetie snel uit haar huis gehaald.

Marcel Korfage
Donato Devivo: "Buiten is het mooi weer maar in mijn hoofd stormt het."

Herinneringscentrum

Vandaag luiden de klokken in Enschede vijf minuten vanaf 15:25 uur. Bij een monument in het herdenkingspark worden bloemen gelegd, en daarna kunnen mensen terecht in het 'Huis van Verhalen'.

In dit herinneringscentrum staat een kast waarin allerlei voorwerpen liggen die iets met de vuurwerkramp te maken hebben: een straatnaambordje, een gesmolten aluminium autovelg, de geblakerde boomschors van een boom.

De bewoners van toen komen hier nog vaak. Zoals Donato Devivo: "Buiten is het mooi weer maar in mijn hoofd stormt het. Ik ben altijd blij als deze dag voorbij is."

Een terugblik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl