Assange zal uitlevering aanvechten

time icon Aangepast

De aanklachten tegen Julian Assange hebben niets te maken met zijn werk voor WikiLeaks. Dat heeft het Zweedse Openbaar Ministerie laten weten.

Het reageert op de arrestatie van Assange, eerder vandaag in Groot-Brittanniƫ. De oprichter van de klokkenluiderssite wordt in Zweden gezocht op verdenking van seksueel misbruik. Het gaat om een persoonlijke zaak, die helemaal losstaat van het vrijgeven van Amerikaanse geheime documenten, aldus de aanklager in Zweden.

Politieke druk

Ze benadrukt dat er bij het uitvaardigen van het arrestatiebevel geen politieke druk is uitgeoefend. Assange is eerder vandaag aan een Britse rechter voorgeleid. Die heeft besloten dat hij nog zeker een week blijft vastzitten; Assange komt niet op borgtocht vrij.

De Australiƫr verzet zich tegen uitlevering aan Zweden, zei hij op de hoorzitting. Ook spreek hij de beschuldigingen tegen. Hij denkt dat er politieke motieven aan ten grondslag liggen. Volgens zijn Britse advocaat is een ruzie over onbeschermde seks de oorzaak van de verdachtmakingen.

STER Reclame