Imam Alami op de berberconferentie in Helmond
NOS Nieuws

Moskee Helmond schrapt conferentie na 'haatcampagne'

Het bestuur van de Al Fadjr-moskee in Helmond heeft een driedaagse conferentie voor komend weekend afgelast. Een van de geestelijken die zou komen, riep eerder dit jaar in een preek in Qatar Allah op om andersgelovigen te vernietigen.

In een verklaring laat de moskee weten dat de situatie intensief en in samenspraak met de betrokken partijen is bestudeerd. Het bestuur zegt tot zijn grote spijt geen andere keuze meer te kunnen nemen dan de bijeenkomst 'De Schoonheid van de Islam' af te gelasten, mede vanwege de volgens het bestuur "felle (haat)campagne van de media jegens de moslims en ons in het bijzonder".

NCTv

In eerste instantie had het bestuur alleen besloten om de uitnodiging aan de omstreden prediker Sa'ad Ateeq al-Ateeq en een andere gastspreker in te trekken. Dat gebeurde na overleg met burgemeester Elly Blanksma van de gemeente Helmond en het inwinnen van informatie bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarna werd toch besloten om de hele conferentie te annuleren.

Het is niet de eerste keer dat de moskee in het nieuws komt vanwege een omstreden prediker. In januari werd bekend dat de radicale imam Alami abu Hamza, die door diverse moskeeën in het Belgische Verviers was weggestuurd, de afgelopen jaren geregeld in Nederlandse moskeeën predikte. Hij sprak onder meer in de Al Fadjr-moskee in Helmond. Nadat duidelijk was geworden dat de man had opgeroepen tot geweld, liet de moskee de imam weten dat hij niet meer welkom is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl