Nu krijgen alleen meisjes de prik ANP

'Geef prik baarmoederhalskanker ook aan jongens'

time icon

De prik die meisjes krijgen tegen baarmoederhalskanker, moet ook aan jongens worden gegeven. Dat schrijven onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam in een artikel in het gerenommeerde British Medical Journal. Vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) voorkomt ook bepaalde vormen van kanker bij jongens, zoals tumoren aan de penis en anus en keelkanker.

Het effect is volgens de onderzoekers wel minder groot dan bij meisjes, maar toch groot genoeg om ook bij jongens de prik in te voeren. Als 800 jongens de vaccinatie krijgen, zou al een geval van kanker kunnen worden voorkomen. Bovendien kunnen gevaccineerde mannen vrouwen niet besmetten met HPV. Bij meisjes wordt gemiddeld bij een op de 200 vaccinaties voorkomen dat iemand kanker krijgt.

Advies

De resultaten van de studie van de VU-onderzoekers kunnen worden beschouwd als een duidelijk advies aan de Nederlandse Gezondheidsraad om vaccinatie tegen HPV bij jongens vanaf 12 jaar toe te laten. De Gezondheidsraad moet minister Schippers binnenkort adviseren over de vraag hoe het verder moet met de HPV-vaccinatie in Nederland.

De Amsterdamse onderzoekers zeggen dat het wel duur is om ook jongens te vaccineren, maar dat de vaccinprijs al is gedaald. Ze gaan ervan uit dat bij meer afname de prijs omlaag gaat.  Zeker als over enkele jaren het patent op de vaccins afloopt.

Volgens hen wordt de prik ook populairder als jongens meedoen. Nu laat slechts 60 procent van de meisjes die ervoor in aanmerking komen zich inenten. De kosten van de vaccinatie zijn ook gedaald doordat meisjes in plaats van drie nog maar twee keer gevaccineerd hoeven te worden.

Niet alleen 

De VU-onderzoekers zijn niet de eersten die vinden dat ook jongens gevaccineerd moeten worden tegen HPV. Eerder adviseerde viroloog Ab Osterhaus dat ook al.

In Canada, de Verenigde Staten, Australië en Oostenrijk worden jongens al gevaccineerd tegen HPV.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

"De baten van vaccinatie wegen op tegen de kosten"

STER Reclame