Bankklanten moeten hun IBAN soms opzoeken
NOS Nieuws

Banken waarschuwen voor IBAN-diensten

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Banken waarschuwen consumenten voor diensten waarmee oude rekeningnummers kunnen worden omgezet naar IBAN-nummers. De banken stopten vorige maand met een eigen dienst.

Sindsdien trekken alternatieve omnummerdiensten van commerciële partijen veel meer bezoekers. "We kunnen niet garanderen dat die diensten betrouwbaar zijn", zegt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. "Als je die sites gebruikt, doe je dat op eigen risico."

De banken stopten op 1 april met hun eigen IBAN BIC-service. Die dienst kostte volgens Boudewijn een paar miljoen euro per jaar, omdat er "een hele grote database achter hangt met rekeningnummers".

Bovendien vindt Boudewijn dat iedereen inmiddels zijn IBAN-nummer zou moeten weten. "Jarenlang is er campagne gevoerd, het staat op facturen, rekeningafschriften, op de meeste bankpassen. Je moet een keer ophouden met dat oude rekeningnummer te gebruiken."

'Gebruik geen commerciële sites, je kan een onjuist IBAN-nummer krijgen'

Vertienvoudigd

"Ons bezoekersaantal is vertienvoudigd sinds de banken gestopt zijn met hun omnummerdienst", zegt Paul van Eijden van OpenIBAN.nl. "Mensen hebben nog steeds behoefte om hun oude rekeningnummer in te vullen. Wij voorzien daarin."

Volgens Van Eijden zijn er omrekendiensten actief die niet betrouwbaar zijn. Frauderen lijkt heel eenvoudig.

"Het is mogelijk voor iedereen die dat wil om een website te maken waarbij ze hun eigen rekeningnummer weergeven in plaats van het juiste nummer", zegt Matthijs Huisman van IBANNL.org.

Stoppen

De banken zijn niet blij dat er nog alternatieve diensten actief zijn. "Zolang je zo'n dienst aanbiedt, zal er ook vraag zijn", zegt Boudewijn van Betaalvereniging Nederland.

"Dat is de reden waarom banken gezegd hebben: het moet nu echt stoppen. We zijn al meer dan vijf jaar bezig om mensen van IBAN bewust te maken. Het houdt gewoon een keer op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl