Minister Hyon op een bijeenkomst in Moskou, op 16 april EPA

De minister van Defensie in Noord-Korea is geëxecuteerd omdat hij in slaap was gevallen bij een evenement waarbij ook Kim Jong-un aanwezig was. Hij kreeg de doodstraf voor ontrouw en gebrek aan respect voor de leider van Noord-Korea, zegt de Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst.

Minister Hyon is volgens de Zuid-Koreanen op 30 april voor het vuurpeloton gebracht. Hij was een jaar minister van Defensie en zou Kim de afgelopen tijd ook een paar keer hebben tegengesproken.

Wreedheid

Een Noord-Koreaan die naar de Verenigde Staten is gevlucht, zegt dat zelfs de mensen in de directe omgeving van de Noord-Koreaanse leider geschokt zijn over de wreedheid van Kim. In een interview met CNN, waarin zijn echte naam niet wordt genoemd, zegt hij dat er de afgelopen drie jaar honderden mensen zijn geëxecuteerd. 

"Veel topfunctionarissen in Noord-Korea weten niet in welke richting Kim Jong-un wil. Hij weet niet hoe hij een leider moet zijn. Hij weet niets van politiek, economie, cultuur of diplomatie", zegt de gevluchte Noord-Koreaan tegen CNN.

STER reclame