Een Progress-capsule nadert ruimtestation ISS
NOS Nieuws

Terugkeer astronauten uitgesteld wegens raketproblemen

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS moet langer in de ruimte blijven vanwege problemen met een Russisch raketsysteem. Totdat duidelijk wordt wat er precies mis is, worden de vluchten opgeschort.

Vorige maand raakte een onbemande Progress-capsule kort na de lancering onbestuurbaar. Het ruimtevaartuig verloor gestaag aan hoogte en keerde afgelopen vrijdag ongecontroleerd terug naar aarde. Het verbrandde grotendeels in de dampkring boven de Stille Oceaan.

In een eerste rapport over het incident concludeert de Russische ruimtevaartorganisatie dat de problemen ontstonden doordat de derde trap van de Sojoez-raket niet goed loskoppelde van de Progress-capsule. Dat zou zijn veroorzaakt door lekken in de zuurstof- en brandstofvoorziening.

Testvlucht

Deze week zouden drie astronauten uit het ISS terugkeren naar aarde. Vanwege de problemen met de Progress wordt dat uitgesteld tot juni. Ook de komst van drie nieuwe bemanningsleden is uitgesteld, tot juli.

In juli zal eerst een testvlucht van de Progress worden uitgevoerd, om te kijken of de problemen zijn opgelost. De vlucht van de Britse zangeres Sarah Brightman in september hoeft volgens de Russen niet uitgesteld te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl