NOS Nieuws

Beelden van geweld tegen migranten Calais

Franse politie verjaagt en mishandelt migranten bij Calais

Op internet zijn amateurbeelden verschenen van een politie-actie in de buurt van Calais, waarbij migranten hardhandig worden verjaagd uit de buurt van geparkeerde vrachtwagens. Sommige migranten worden door agenten mishandeld.

In het filmpje van iets meer dan twee minuten is te zien hoe migranten klappen krijgen en over de vangrail worden geduwd. Eenmaal in de berm worden ze verder achternagezeten. De actie gaat gepaard met geschreeuw over en weer. Er is ook een schot te horen; mogelijk vuurt de politie traangas af.

Het Noord-Franse Calais is een verzamelpunt voor migranten uit heel Europa, die daar proberen om met vrachtauto's de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Ze verstoppen zich in het laadruim of onder de opleggers.

Asiel aanvragen

De beelden zouden vorige week zijn gemaakt. Op YouTube worden ze onderbroken door fragmenten uit een toespraak van minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken, die op 4 mei nog een vluchtelingenkamp in Calais bezocht. De minister zei toen dat de migranten beter in Frankrijk asiel kunnen aanvragen in plaats van illegaal het Kanaal over te steken. Ook zei hij toen dat het gedrag van agenten voorbeeldig moet zijn.

Human Rights Watch stelde in januari dat de politie in Calais geregeld migranten mishandelt en intimideert. Cazeneuve ontkent dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl