ANP
NOS Nieuws

Boetevoorstel voor 'Fuck de koning' blijkt foutje

Activist Abulkasim Al-Jaberi heeft van het OM een boetevoorstel van 500 euro gekregen voor het roepen van 'Fuck de koning'. Volgens het OM is het voorstel per ongeluk verstuurd.

Een woordvoerder van het OM spreekt van een vergissing. "We hebben vorige week gezegd dat de zaak opnieuw wordt onderzocht, dus we kunnen nog geen voorstel doen. " Het OM bekijkt wat er is fout gegaan.

De advocaat van Al-Jaberi, Willem Jebbink, reageert vol onbegrip. Volgens Jebbink is het onvoorstelbaar dat het OM twee keer in één zaak een administratieve fout maakt. "Vorige week is er al een misser gemaakt door automatisch te dagvaarden, en nu gaat het weer mis."

Bezwaar

Jebbink heeft vanochtend direct bezwaar gemaakt tegen het voorstel.

Al-Jaberi riep vorig jaar bij een bijeenkomst tegen Zwarte Piet 'Fuck de koning'. Hij kreeg een boete van 500 euro wegens majesteitsschennis, maar weigerde die te betalen. Vorige week kondigde het OM aan dat Al-Jaberi daarom zou worden vervolgd.

Een paar dagen later werd de zaak, die op 27 mei zou dienen bij de politierechter, ingetrokken. Het OM wilde meer tijd om feiten opnieuw te bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl