NOS Nieuws

Greenpeace zinkt weer keien af in Noordzee

Grote zwerfkeien worden gedumpt in de Noordzee

Greenpeace heeft zo'n 160 kilometer voor de kust van Den Helder grote zwerfkeien in de Noordzee gedumpt. De organisatie wil zo het vissen in het gebied onmogelijk maken.

De keien liggen op de zeebodem van het natuurgebied De Klaverbank en komen daar van nature voor. De actie is volgens Greenpeace een protest tegen het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de natuur in de Noordzee te beschermen. "Dit helpt de zeenatuur lokaal te herstellen na decennia van verwoesting door bodemsleepnetten", zegt Tom Grijsen van Greenpeace.

Het is de tweede keer dat de organisatie keien afzinkt in De Klaverbank, eerder deed Greenpeace dat in 2011, tot woede van de vissers en de overheid. Toenmalig staatssecretaris Atsma (CDA) legde Greenpeace een dwangsom op maar de Raad van State vernietigde dat besluit.

  • ANP
    Greenpeace gooit voor de kust van Den Helder zwerfkeien in het water
  • ANP
    De keien moeten voorkomen dat er in natuurgebied De Klaverbank kan worden gevist

Staatssecretaris Dijksma

Greenpeace omschrijft de natuur van De Klaverbank als uniek en kwetsbaar. Een plan om het Natura2000-gebied te beschermen is nog steeds niet ingevoerd en beschermt het gebied bovendien onvoldoende, stelt de natuur- en milieuorganisatie. De laatste jaren is er niet gevist; dat zou blijken uit de zich langzaam herstellende onderwaternatuur.

Grijsen wil met de actie ook aandacht vragen voor twee andere gebieden: het Friese Front en de Centrale Oestergronden. Staatssecretaris Dijksma (PvdA) moet daar beschermde gebieden van maken als het aan Greenpeace ligt. "Dat kan alleen de overheid en driekwart van de Nederlanders wil dat ook. Bovendien heeft ons land internationaal de verplichting om de biodiversiteit in de Noordzee te herstellen", zegt Grijsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl