Jesse Klaver, de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks ANP

Jesse Klaver werd al langer gezien als de mogelijke nieuwe leider van GroenLinks. De parlementaire pers nomineerde hem drie jaar geleden als Politiek Talent van 2012. Klaver was campagneleider tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, die voor GroenLinks desastreus verliepen en leidden tot het vertrek van Jolande Sap. Maar niemand rekende Klaver de terugval van tien naar vier zetels aan. 

Klaver werd in 2010 door Femke Halsema naar Den Haag gehaald en profileerde zich eerst op het terrein van onderwijs. Hij onderhandelde met het kabinet over de nieuwe studiebeurs, die plaats moest maken voor de basisbeurs. Hij haalde de populaire Franse econoom Piketty naar Nederland en steunde onlangs de bezetting door studenten van het Maagdenhuis in Amsterdam.

Onderhandelingstafel

De 29-jarige politicus heeft behalve onderwijs, Europa en landbouw, ook financiën in zijn portefeuille. Hij onderhandelde met minister Dijsselbloem over een nieuwe begroting. Samen met Van Ojik liep hij uiteindelijk weg van de onderhandelingstafel, omdat het kabinet te weinig wilde doen voor het milieu en duurzaamheid. 

Met zijn woedende aanval op de ABN-Amro-top, die geen moeite had met een forse salarisverhoging, haalde Klaver uitgebreid het nieuws. "Stuitend", brieste Klaver. Brandpunt-journalist De Poel noemde Klaver een "snotneus" en in de ophef die volgde moest de presentator het veld ruimen. 

Klaver is met zijn 29 jaar de jongste fractievoorzitter in de parlementaire geschiedenis. Hij verslaat Hans Wiegel, die in 1971 vier dagen na zijn dertigste verjaardag fractieleider van de VVD werd.

Sociale huurwoning

Klaver deed vmbo op de Vrije School in het Brabantse Roosendaal.  Zijn moeder is van Nederlands-Indische afkomst, zijn vader is Marokkaans. Hij groeide op, zonder zijn vader, in een sociale huurwoning in de wijk Westrand, schrijft de partij in een persbericht.

Na een hbo-opleiding studeerde Klaver politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd daar voorzitter van de jongerenafdeling DWARS en vervolgens voorzitter van de vakbond CNV Jongeren.

Klaver is getrouwd en heeft een zoontje. 

STER reclame