Bram van Ojik en Jesse Klaver in oktober 2013
NOS Nieuws

Van Ojik weg als fractieleider GroenLinks, Klaver volgt op

Bram van Ojik (60) vertrekt per direct als partijleider van GroenLinks om plaats te maken voor een nieuwe generatie. Hij vertrekt ook uit de Tweede Kamer.

De fractie heeft het jonge Kamerlid Jesse Klaver (29) benoemd als fractieleider. De twee geven om 13.00 uur een persconferentie, die rechtstreeks wordt uitgezonden op NPO Politiek.

In een brief aan de partijleden schrijft Van Ojik dat GroenLinks er inmiddels weer goed voorstaat. "Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet nog beter kan."

Nieuwe stap

Hij stelt dat het van groot belang is dat de partij zich de komende jaren verder versterkt. "Dat vereist een lange adem en een ononderbroken inzet. Dat vereist ook dat we onze toekomstige kiezers met hernieuwd elan en vol zelfvertrouwen tegemoet treden."

Bij een nieuwe fase horen nieuwe mensen, schrijft hij. En hij is er zeker van dat GroenLinks onder leiding van Klaver "een nieuwe stap zal zetten om onze idealen in en buiten het parlement dichterbij te brengen".

De leden zullen later, in een referendum, besluiten of Klaver ook partijleider wordt. De huidige partijvoorzitter Grashoff volgt Van Ojik op als Kamerlid.

Diepe crisis

Van Ojik was sinds oktober 2012 de voorman van GroenLinks. Hij volgde Jolande Sap op, die vertrok omdat het partijbestuur na de Kamerverkiezingen geen vertrouwen meer in haar had. De partij zat destijds in een diepe crisis.

Van Ojik was bij zijn aantreden als fractieleider nog vrij onbekend. Hij had in de jaren negentig ook al eens voor GroenLinks in de Tweede Kamer gezeten.

Hij studeerde economie, werkte voor Milieudefensie en was ambassadeur in het Afrikaanse Benin. Onder zijn leiding ging het weer wat beter met de partij.

GroenLinksleider Van Ojik maakt plaats voor Jesse Klaver

Jesse Klaver is sinds 2010 Kamerlid. Hij voert het woord over onderwijs en financiën. In een hoorzitting over bonussen noemde hij de excuses van ABN-topman Slingeland onlangs stuitend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl