NOS Nieuws

Van Dis krijgt Libris Literatuur Prijs

Adriaan van Dis wint Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuur Prijs is toegekend aan Adriaan van Dis. Hij krijgt de prijs voor zijn autobiografisch getinte roman Ik kom terug, waarin de verhouding tussen de schrijver en zijn moeder centraal staat.

Juryvoorzitter Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, maakte de winnaar bekend in Nieuwsuur. Van Dis krijgt een kunstwerk en 50.000 euro.

Tragikomisch

In Ik kom terug krijgt de schrijver een voorstel van zijn moeder. Zij vertelt hem haar levensverhaal. In ruil daarvoor wil zij pillen die haar een zachte dood garanderen.

De jury noemt Ik kom terug een uitzonderlijk roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het mens-zijn graaft.

'Ik rook een boek'

Van Dis ging maandenlang geregeld bij zijn moeder op bezoek om haar verhalen op te schrijven. Hij trok zelfs enige tijd bij haar in.

"Natuurlijk was ik uit op een goed verhaal. Natuurlijk rook ik een boek", zegt Van Dis. "Maar ik had ook door dat ik haar kon helpen, door haar haar verhaal te laten doen."

De moeder van Van Dis is inmiddels overleden. De schrijver noemt het gemeen, maar tegelijkertijd heerlijk dat hij "over de rug van zijn moeder, over de kist van zijn moeder binnenloopt".

Andere genomineerden

De andere genomineerden waren Esther Gerritsen (Roxy), Kees 't Hart (Teatro Olimpico), Gustaaf Peek (Godin, held), Peter Terrin (Monte Carlo) en Niña Weijers (De consequenties). Alle genomineerden kregen al eerder 2500 euro.

Vorig jaar ging de Libris Literatuur Prijs naar Ilja Leonard Pfeijffer voor zijn roman La Superba.

Andere prijzen

De Libris Literatuur Prijs is niet de eerste grote prijs die Van Dis krijgt. Zo kreeg hij in 1995 de Gouden Uil, de belangrijkste Belgische literatuurprijs, voor zijn roman Indische Duinen.

In 2009 kreeg Van Dis de Gouden Ganzenveer voor zijn complete oeuvre.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl