Vitesse viert de 2-0 van Jan-Arie van der Heijden (l)

Vitesse geeft Feyenoord pak slaag

Waar Feyenoord dacht maandag de derde plaats veilig te stellen, kwam het van een koude kermis thuis. Een veel beter Vitesse zegevierde in Rotterdam met 4-1. Het was pas voor de derde keer (in dertig wedstrijden) dat Vitesse Feyenoord in De Kuip wist te verslaan.

Feyenoord begon dramatisch aan de wedstrijd. Al na vier minuten kreeg Valeri Kazaisjvili de kans op de 0-1 maar Kenneth Vermeer voorkwam met een reflex een doelpunt. Niet veel later was de doelman kansloos op een prachtige boogbal van de Georgiër, van een meter of dertig. Met een prima sliding hield Rick Karsdorp Jan-Arie van der Heijden van de 0-2 af, maar ook die had even later wel succes: Sven van Beek kopte verkeerd terug op Vermeer en Van der Heijden was er als de kippen bij om de bal onder de Feyenoord-keeper door te schuiven.

Rollen omgedraaid

Feyenoord worstelde met zichzelf en kwam niet verder dan een schot van Karim El Ahmadi (recht in de handen van doelman Eloy Room) en een inzet van Lex Immers (redding Room). Toch wist de thuisploeg vlak voor rust zowaar iets terug te doen: de Rotterdammers leken zich weer eens vast te lopen in de drukte voor het doel van Room, maar Karsdorp vond met een goede voorzet toch nog Jens Toornstra, die de bal in het dak van het doel ramde.

Even waren de rollen omgedraaid, maar nog voor rust liep Vitesse weer uit. Een vrije trap van Zakaria Labyad werd door Vermeer weggebokst, waarna Rochdi Achenteh de bal hard en laag in de korte hoek plaatste.

Vitesse ook na rust beter

Na rust bleven de verhoudingen ongewijzigd. Vitesse combineerde naar hartelust en Feyenoord bakte er niet veel van. Vermeer had een geweldige redding nodig om een knal van Labyad over de lat te tikken en schoten van Bertrand Traoré en Labyad zeilden maar net naast het Rotterdamse doel.

Pas nadat trainer Fred Rutten met Elvis Manu en Anass Achabar twee verse aanvallers had gebracht, ging er wat meer dreiging van Feyenoord uit. Achahbar schoot een metertje naast en De Kuip veerde op toen Marvelous Nakamba de bal tegen de arm kreeg; scheidsrechter Björn Kuipers zag er echter geen strafschop in. Vlak voor tijd kopte Colin Kazim-Richards raak, maar Kuipers keurde het doelpunt af omdat de Turk geduwd zou hebben. Een inzet van Toornstra stuitte via Room en de paal het veld weer in.

In de blessuretijd maakte Labyad de avond voor Feyenoord nog treuriger door een Arnhemse counter te bekronen met de 1-4.