Een zelfrijdende Lexus met apparatuur van Google
NOS Nieuws

Zelfrijdende auto vier keer betrokken bij ongeluk

Sinds september zijn zelfrijdende auto's in de Amerikaanse staat Californië vier keer betrokken geweest bij een ongeluk. Tijdens twee ongelukken had de elektronica controle over de auto. Bij de twee andere ongelukken werd het voertuig door een mens bestuurd.

De betrokken auto's zijn van Google en Delphi Automotive. De bedrijven willen weinig kwijt over wat er is gebeurd.

Ze zeggen alleen dat de schuld niet lag bij de zelfrijdende auto en dat de gevolgen van de ongelukken klein waren. De auto's reden niet harder dan 16 kilometer per uur. Over gewonden is niets bekend.

Bezorgd

Sinds september rijden er 48 zelfrijdende auto's rond in Californië. Het is de enige staat die vergunningen afgeeft voor tests op de openbare weg. Elk ongeluk moet worden gemeld bij de autoriteiten.

Het nieuws over de ongelukken kwam naar buiten via persbureau AP. Dat het niet door de fabrikanten of de autoriteiten werd gemeld, leidt tot bezorgdheid bij consumentenorganisaties.

Geen pedalen

"Mensen moeten weten wat er in hemelsnaam aan de hand is", zegt John Simpson van de organisatie Consumer Watchdog.

Volgens de Amerikaan is het uiteindelijke doel van Google een auto zonder stuur en pedalen. "Dat betekent dat een inzittende niet kan ingrijpen als de auto iets raars doet", zegt Simpson. "Dat maakt het nog belangrijker om te weten wat er precies is gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl