NOS Nieuws

Taalprijs voor NOS-weerman Marco Verhoef

Marco Verhoef ontvangt de Taalprijs

NOS-weerman Marco Verhoef heeft de Duidelijketaalprijs gewonnen: een prijs voor een BN'er die een goed voorbeeld geeft van helder taalgebruik. De prijs van het Taalcentrum-VU van de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt elk jaar aan een andere beroepsgroep uitgereikt. Dit jaar is dat die van de weermannen en weervrouwen.

Volgens de jury heeft Verhoef een prettige, harde stem, waardoor hij steeds goed verstaanbaar is. Verder is zijn Nederlands accentloos, vermijdt hij jargon en moeilijke woorden en spreekt hij in korte en gemakkelijke zinnen.

De taalwetenschappers hebben het taalgebruik van tien weermannen en -vrouwen van de NOS, RTL, en SBS onderzocht. Helga van Leur van RTL Nieuws werd tweede, Peter Kuipers Munneke van de NOS derde.

Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold (politici), Mark van Bommel (voetbalinternationals), Anita Witzier (tv-presentatrices), Wim Anker (strafpleiters), Jeroen Dijsselbloem (in het buitenland bekende Nederlanders, voor hun Engels) en Michel Mulder (Olympische langebaanschaatsers).

De winnaar snijdt de taart aan op de NOS-redactie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl