Een van de Rohingya-vluchtelingen die gisteren in Atjeh aankwamen.
NOS Nieuws

'Duizenden vluchtelingen vast op zee bij Thailand'

Voor de Thaise kust zitten duizenden vluchtelingen uit Birma en Bangladesh vast op zee, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het gaat mogelijk om 8000 vluchtelingen die door mensensmokkelaars niet aan land worden gebracht. De smokkelaars zijn gealarmeerd door het recente harde optreden van Thailand tegen hun praktijken.

De afgelopen dagen zijn meer dan 2000 vluchtelingen aangekomen in Maleisië en Indonesië. Ze werden veelal op zee gered of zwommen zelf naar de kust. Veel vluchtelingen zijn Rohingya, een islamitische minderheid die wordt bedreigd in Birma. De Rohingya wonen behalve in Birma in Bangladesh, Saudi-Arabië en Pakistan.

Arrestaties

Jeff Labovitz van de IOM zegt tegen de BBC dat er vorige week in verlaten kampen in het zuiden van Thailand tientallen menselijke resten zijn gevonden. Die vondst was reden voor de Thaise autoriteiten om harder op te treden tegen mensensmokkelaars. Er zijn in die zaak drie Thai en een Birmees opgepakt. Labovitz zegt dat er geen boten meer aan land komen en dat de mensen aan boord geen kant op kunnen.

Vannacht kwamen meer dan duizend bootvluchtelingen aan op het Maleisische toeristeneiland Langkawi. Gisteren kwamen zo'n 500 Rohingya-moslims uit Birma aan land in de Indonesische provincie Atjeh. De vluchtelingen vertelden dat ze niets te eten hadden op hun boot.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat dit jaar 25.000 migranten uit Birma en Bangladesh met boten naar het buitenland zijn gesmokkeld, dubbel zo veel als vorig jaar.

De Rohingya leven in Birma in een klein gebied aan de grens met Bangladesh. Correspondent Michel Maas zegt dat ze geen burgerrechten hebben. "De regering beschouwt ze als illegale vreemdelingen uit het buurland en vindt dat ze Birma moeten verlaten, ook al wonen ze er al generaties lang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl