Vredesakkoord bereikt in CAR
In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben rebellengroepen een vredesakkoord met de regering gesloten. Hiermee moet een eind komen aan de gewapende strijd die het land twee jaar in zijn greep heeft gehouden.
In het akkoord is afgesproken dat de rebellen hun wapens inleveren en het geweld afzweren. De rebellen die zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden worden berecht door een militaire rechtbank. De anderen komen in aanmerking voor amnestie.
In het leger van de Centraal Afrikaanse Republiek worden in de toekomst rebellen opgenomen. Het leger wordt ondersteund door een VN-troepenmacht van 10.000 militairen.
Volgens NOS-correspondent Kees Broere kan het akkoord pas in de loop van de tijd op waarde worden geschat. Hij zei op NPO Radio 1 dat afgewacht moet worden of de wapens echt worden ingeleverd en of de schuldigen worden berecht.
Slachtoffers
In de voormalige Franse kolonie kwamen moslimrebellen in maart 2013 door een staatsgreep aan de macht. Vervolgens brak oorlog uit tussen de moslimrebellen in het noorden en christelijke milities in het zuiden van het land. De strijd heeft duizenden levens gekost. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Velen van hen zijn spoorloos.
Vorig jaar werd er een interim-regering gevormd onder leiding van Catherine Samba-Panza.
Volgens Broere zijn de problemen voor het Afrikaanse land nog lang niet voorbij. De bevolkingsgroepen vertrouwen elkaar niet en de regering staat voor de taak dat probleem aan te pakken.
Verkiezingen
In het akkoord staat verder dat de huidige overgangsregering aftreedt en dat later dit jaar verkiezingen worden gehouden. De Franse en Europese troepenmacht die nu in het land actief is, zal worden afgebouwd.
Vorige week werd al een akkoord gesloten over het vrijlaten van alle kindsoldaten in het land.