ANP
NOS Nieuws

Delhaize is Belgische Albert Heijn

Delhaize is net als Albert Heijn een familiebedrijf. In 1867 starten twee broers, Jules en Auguste Delhaize, een winkelketen op. Ze beginnen in Charleroi, al snel gevolgd door andere winkels in Wallonië en later ook in Vlaanderen. De naam van de winkelketen luidt Delhaize Le Lion / Delhaize De Leeuw, met als logo een leeuw. Binnen een halve eeuw zijn er meer dan 500 winkels, met overal dezelfde naam, hetzelfde logo en dezelfde reclame.

In de crisisperiode van de jaren 30 introduceert Delhaize een budgetmerk 'Derby'. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog telt Delhaize al meer dan 2200 filialen. Zelfs in de Afrikaanse kolonie Congo zijn er winkels.

Zelfbediening

Delhaize is ook de eerste Europese supermarkt. Naar Amerikaans voorbeeld introduceert het bedrijf het concept van zelfbediening en opent in 1957 in Brussel de eerste supermarkt met zelfbediening, voorverpakt vlees, diepvriesproducten en een afgedrukte kassabon.

In 1962 gaat Delhaize naar de beurs van Brussel. In de jaren 70 richt Delhaize zich ook op het oosten van de Verenigde Staten en telt binnen tien jaar meer dan 200 supermarkten onder de naam Food Lion.

Tegenwoordig telt het concern 3400 winkels, waarvan 1300 in de VS, 880 in België en Luxemburg, 1100 in Roemenië, Servië en Griekenland en 122 in Indonesië. Ongeveer tweederde van de hele omzet komt uit de VS.

Ahold versus Delhaize

KERNCIJFERSAHOLDDELHAIZE
Omzet32,8 mld21,4 mld
Winst594 mln89 mln
Winkels32063402
Werknemers227.000150.000

Omzet in VS

Ahold is met bijna 950 Albert Heijn-supermarkten marktleider in Nederland. Hier is het concern ook eigenaar van drogisterijketen Etos, drankwinkel Gall & Gall en internetbedrijf Bol.com. Toch haalt het bedrijf het grootste deel van de omzet, zo'n 60 procent, uit de Verenigde Staten. Daar is het actief aan de oostkust met supermarkten als Stop & Shop en Giant.

Vier jaar geleden zette Ahold de eerste stappen op de Belgische markt met de opening van een winkel in Brasschaat. Daarmee werd het bedrijf een directe concurrent van Delhaize.

De komst van het Nederlandse bedrijf veroorzaakte veel commotie bij Belgische ketens omdat Albert Heijn een service-supermarkt is met relatief lage prijzen. In België liggen de supermarktprijzen doorgaans hoger dan in Nederland.

Boekhoudschandaal

Ahold komt voort uit het kruideniersbedrijf dat Albert Heijn in 1887 in Oostzaan overnam van zijn vader. In 1948 ging het bedrijf naar de beurs. Vanaf de jaren 70 slaat Ahold de vleugels uit en neemt wereldwijd supermarkten over.

Het boekhoudschandaal bij een Amerikaanse dochter in 2003 en een schikking van bijna 1 miljard euro met beleggers in 2006 zorgt voor een ommekeer. Ahold stoot bedrijven af, trekt zich uit een aantal landen terug, en halveert de omzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl