Stafchef Haftar van het leger in Tobruk, bij zijn aanstelling in maart AFP

Een Turks vrachtschip is gisteren voor de Libische kust vanaf land beschoten in de buurt van de havenstad Tobruk. Toen het schip het gebied wilde verlaten, werd het vanuit de lucht aangevallen, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Op het schip is één dode gevallen en verscheidene bemanningsleden zijn gewond geraakt. De Turkse regering heeft een officieel protest ingediend bij de Libische regering.

Het schip naderde volgens Ankara in internationale wateren de haven van Tobruk toen de beschietingen begonnen. Het schip vervoerde gipsplaten van Spanje naar Libië en is op 21 kilometer uit de kust aangevallen, zegt Turkije.

Libische lezing

De lezing van de Libische regering is dat het schip werd bestookt toen het een waarschuwing negeerde om niet naar de haven van Derna te varen, die in handen is van islamisten. Het schip, waarop brand uitbrak, is versleept naar de haven van Tobruk. 

In Tobruk zetelt het internationaal erkende parlement van Libië. De parlementariërs en de regering zijn uitgeweken naar deze stad in het oosten van het land toen islamisten de macht hadden gegrepen in de hoofdstad Tripoli. Daar hebben zij een eigen regering geïnstalleerd.

In februari werd een Griekse tanker door de Libische luchtmacht gebombardeerd. Daarbij kwamen twee bemanningsleden om.

In februari dreigde premier al-Thini dat de regering in Tobruk de banden met Turkije zou verbreken omdat de Turken wapens leveren aan de regering in Tripoli. Volgens de premier wilde Turkije daarmee bereiken dat de Libiërs elkaar afslachten. 

STER reclame