NOS Nieuws

Maleisië pakt ruim duizend bootvluchtelingen op

  • EPA
    Ruim duizend bootvluchtelingen kwamen vannacht aan land
  • EPA
    Ze zijn vastgezet door de politie
  • EPA
    Het gaat om onderdrukte Rohingya-moslims uit Birma en om Bengalezen
  • EPA
    De vluchtelingen krijgen eten en onderdak

Op het Maleisische toeristeneiland Langkawi zijn vannacht meer dan duizend bootvluchtelingen aangekomen. De migranten uit Bangladesh en Birma zaten in drie boten en werden door mensensmokkelaars vlak voor de kust gedwongen van boord te gaan. Wadend bereikten zij het strand.

Het merendeel van de vluchtelingen is man, maar er waren ook 99 vrouwen en 54 kinderen bij. De politie heeft iedereen aangehouden. Ze worden later overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Rohingya

Het is het tweede incident met bootvluchtelingen in de regio in evenzoveel dagen. Gisteren kwamen zo'n 500 Rohingya-moslims uit Birma aan land in de Indonesische provincie Atjeh.

Ook de Birmese vluchtelingen van vandaag behoren tot de Rohingya. Dat is een minderheid die niet wordt erkend door de Birmese autoriteiten, zegt correspondent Michel Maas. "Ze hebben geen burgerrechten en ze leven in een klein deel van Birma aan de grens met Bangladesh. De regering beschouwt ze als illegale vreemdelingen uit het buurland en vindt dat ze Birma maar moeten verlaten, ook al wonen ze er al generaties lang."

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat sinds begin dit jaar 25.000 migranten uit Birma en Bangladesh met boten naar het buitenland zijn gesmokkeld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl