NOS Nieuws

Vrouwen mogen meevaren op nieuwe onderzeeboot

Vrouwen mogen gaan werken in onderzeeboten. De marine laat nieuwe onderzeeërs ontwerpen waarin ook vrouwen aan het werk kunnen. Nu werken er alleen mannen bij de Onderzeedienst.

"De huidige onderzeeboten zijn niet geschikt voor een gemengde bemanning. Mensen slapen er in kleine ruimtes met vier bedden boven elkaar en de bemanning gaat niet ruim gekleed van het bed naar de douche", zei de commandant van de Onderzeedienst, Hugo Ammerlaan, in het NOS Radio 1 Journaal.

Over tien jaar moeten de nieuwe onderzeeërs klaar zijn. "We moeten ervan uitgaan dat we dan met een gemengde bemanning gaan varen. We zijn het laatste moderne land waar alleen mannen varen."

Incidenten

Volgens Ammerlaan zijn er in het buitenland soms incidenten als mannen en vrouwen samen in een onderzeeboot zitten, maar hij vindt dat geen reden om vrouwen uit te sluiten.

"Over het algemeen wordt er positief gereageerd binnen de Onderzeedienst. Soms zijn mensen wat sceptisch, maar dat is niet gek als je jaren met alleen maar kerels hebt gevaren."

Onderbroek

Met een paar kleine aanpassingen kunnen onderzeeërs geschikt worden gemaakt voor een gemengde bemanning, zegt Ammerlaan. "Als er een halve meter of een meter bij de doucheruimte komt, kunnen mensen zich daar aankleden. En we gaan een dresscode invoeren. De bemanning moet minimaal een onderbroek en T-shirt gaan dragen."

Volgens Jean Debie, voorzitter van vakbond VBM, is het vanwege het personeelstekort noodzakelijk om vrouwen toe te laten. "Er moeten wel wat faciliteiten worden aangepast voor de privacy. In Noorwegen varen mannen en vrouwen altijd samen en daar zien ze elkaar ook naakt. Daar gaan ze er wat makkelijker mee om", zei Debie in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl