ANP

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 probeerden Duitse militairen de Maasbrug in Roermond in handen te krijgen. Ze waren vermomd als Nederlandse soldaten. Desondanks werden ze nog voor ze de brug bereikten ontdekt door Nederlandse soldaten die de wacht hielden bij de brug. Over en weer werd geschoten. 

Om de Duitsers tegen te houden, bliezen de Nederlandse militairen op de nabijgelegen Kapellerlaan explosieven op. Daardoor kwamen de bomen die daar stonden op de weg terecht, en trokken de Duitse militairen zich terug. 

Daarna bliezen soldaten van het 17e grensbataljon de Maasbrug op. Het was 03.50 uur in de nacht. Tien minuten later begon de grote Duitse aanval.

Eerste vuurgevecht

Het vuurgevecht wordt beschouwd als de eerste officiële gevechtshandeling van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem en werd vandaag herdacht in Roermond.

Bij de herdenking onthulden kolonel Jan Willem Maas en anderen een monument op de plek aan de Kapellerlaan in Roermond. Het monument van roestbruin staal stelt onder meer een uitvergroting voor van een kogelinslag.

Ook de 97-jarige veteraan Johan Jessen was bij de onthulling van het monument. Hij was een van de soldaten die bij de Maasbrug de wacht hielden en de brug opbliezen.   

STER reclame