Joey Suk baalt na de nederlaag tegen AZ
  • ANP
    Steven Berghuis wordt bejubeld na zijn openingstreffer voor AZ
  • ANP
    Adnane Tighadouini wordt op de schouders genomen nadat hij NAC Breda op 2-1 heeft gezet tegen AZ
  • ANP
    Jeffrey Sarpong verschalkt AZ-doelman Esteban met een harde knal in de korte hoek voor de gelijkmaker

AZ heeft ternauwernood gewonnen van NAC Breda: 3-2. De Alkmaarders houden daardoor hoop op de derde plaats en de Brabanders kunnen zich opmaken voor de nacompetitie.

NAC was in de enerverende eerste helft aanvankelijk het dichtst bij succes. Zo kon doelman Esteban maar net een eigen doelpunt van Wesley Hoedt voorkomen en stond de lat een treffer van Ruben Ligeon in de weg.

Toch kwam AZ op voorsprong. Steven Berghuis probeerde het eerst vanaf de middenlijn (net over) en was even later wel succesvol met een harde schuiver van twintig meter.

NAC slaat terug

AZ had daarna de bovenhand, maar verzuimde ondanks een flink aantal goede kansen de marge te verdubbelen. Dat kwam de Alkmaarders duur te staan, want NAC zette in vijf minuten tijd de wedstrijd op z'n kop. Jeffrey Sarpong scoorde na geklungel in de AZ-defensie en Adnane Tighadouini tikte eenvoudig raak uit een corner.

De thuisploeg was daarna lange tijd van slag. Het team stapelde fout op fout en kwam enkele keren goed weg. Met name invaller Guyon Fernandez had moeten scoren, maar hij vond twee keer Esteban op zijn weg.

Slotoffensief AZ beloond

Twintig minuten voor tijd vond AZ alsnog een hogere versnelling en NAC kwam met de rug tegen de muur te staan. Jelle ten Rouwelaar voorkwam met enkele prachtige reddingen lange tijd de gelijkmaker, maar moest vlak voor tijd toch buigen bij een inzet van invaller Robert Mühren.

Het spel golfde daarna op en neer en nadat Joey Suk voor NAC de lat geraakt had, knalde Aron Jóhannsson in de slotminuut van zo'n dertig meter de 3-2 binnen.

Van den Brom: alsjeblieft, niet schieten!

"Ik zei nog op de bank: alsjeblieft, ga niet schieten!", liet AZ-coach John van den Brom weten na de benauwde . "Ik had eerlijk gezegd geen idee dat hij dat kon."

De reactie van de coach verraadt blijdschap, maar ook opluchting. "Natuurlijk kun je nu lachen. Ik vind dat we bij momenten heel goed hebben gespeeld, maar ook hebben laten zien dat we heel kwetsbaar zijn. Als je gaat analyseren, dan word je gek van een wedstrijd als dit. Als je dan toch wint, dan worden de fluitconcerten ineens een staande ovatie."

Aron Jóhannsson zorgde voor de beslissing met een zondagsschot. "Het was behoorlijk ver, ja. Dit was waarschijnlijk mijn mooiste goal bij AZ", beaamde de spits. "In zo'n wedstrijd hebben we iets speciaals nodig. Gelukkig was het mijn beurt vandaag."

Met de zege op zak kan AZ rustig toekijken of Feyenoord maandag overeind blijft tegen Vitesse in de strijd om de derde plaats. "Het was niet goed genoeg, maar we hebben gedaan wat we moesten doen. Nu kunnen we achteroverleunen en duimen."