NOS NieuwsAangepast

Julian Assange in Londen gearresteerd

WikiLeaks-voorman Julian Assange is in Groot-Brittannië gearresteerd. Tegen hem liep een Europees arrestatiebevel op verzoek van Zweden vanwege een verkrachtingszaak.

De Australiër Assange (39) was vanochtend om 10.30 uur zelf naar Scotland Yard in Londen gestapt. Daar werd hij gearresteerd.

Gisteren had hij via zijn advocaat al laten weten dat hij wel met de Britse politie wilde praten.

Hand en tand

Een woordvoerder van klokkenluiderswebsite WikiLeaks noemt de arrestatie van Assange een aanval op de persvrijheid. WikiLeaks zegt dat de website doorgaat met het openbaar maken van geheime documenten.

Assange heeft eerder gezegd dat als hem iets overkomt, alle 250.000 documenten direct worden vrijgegeven. WikiLeaks zegt nu dat ze dat op dit moment niet van plan is te doen.

Volgens de Britse advocaat van Assange is de arrestatie een politieke vervolging, hoewel die officieel niets te maken heeft met WikiLeaks. De advocaat zegt dat er een verband is tussen de publicatie van de documenten en de beschuldiging van de verkrachting. Hij zegt dat hij zich met hand en tand zal verzetten tegen uitlevering.

Verkrachtingen

Afgelopen zomer werd in Zweden een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Assange. In dat land hadden twee vrouwen hem beschuldigd van verkrachting en aanranding. Het OM keek naar de zaak, maar liet het arrestatiebevel vanwege onvoldoende bewijs intrekken.

De zaak werd in september nieuw leven ingeblazen. Volgens de advocaat van Assange is dat niet los te zien van de publicatie van de diplomatiek gevoelige documenten. Hij beschuldigt de VS ervan druk uitgeoefend te hebben om Assange alsnog in staat van beschuldiging te stellen.

'Cablegate'

Assange is de laatste weken prominent in het nieuws door 'Cablegate'; onder die naam publiceert zijn website WikiLeaks duizenden documenten van Amerikaanse ambassades. Daar zitten pikante onthullingen bij over de kijk van Amerikaanse diplomaten op allerlei gebeurtenissen en wereldleiders.

De Amerikanen zijn woedend over die actie. Sommigen beschuldigen Assange van terrorisme en vinden dat hij daarvoor voor de rechter moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl