Bouwfotogtrafe.nl

Nog voor de bouw was het de meest besproken brug van Den Bosch: de Paleisbrug. Vanaf vandaag kunnen fietsers en voetgangers hierover van de oude binnenstad naar het moderne Paleiskwartier aan de andere kant van het spoor.

Ook nu hij open is, valt er veel over de brug te zeggen. Op het brugdek is namelijk een stadspark aangelegd, waardoor passanten in het groen van het ene stadsdeel naar het andere gaan.

De 10 meter brede brug met een lengte van 250 meter kostte 17,5 miljoen euro. De bouw was omstreden omdat hij volgens tegenstanders te duur is. Bij de bouw waren ook de nodige technische tegenslagen. 

Paleisbrug in Den Bosch is niet zo maar een brug

Dat hoort bij een brug die uniek is, zegt directeur Stadsontwikkeling Willem van der Made. "We wilden meer dan een brug van A naar B." Het park boven de spoorlijn nodigt dan ook uit om er niet alleen overheen te wandelen of fietsen, maar ook om er te zitten. "Het hele jaar staan hier planten in bloei." 

Balustrades hebben op sommige plekken een dubbele functie, je kunt er ook op zitten. Voor mensen die liever niet met de trap de brug op en af gaan, zijn schuine liften aangebracht. Er is wifi en zelfs 'vloerverwarming'. "Dat moest wel, want op deze stalen brug kun je geen zout strooien tegen gladheid."

STER reclame