Broedende Noordse Stern
NOS Nieuws

'Ze poepen expres op je hoofd'

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Hij is de kampioen onder de trekvogels: de noordse stern. Gemiddeld vliegt hij 35.000 kilometer per jaar. In zijn hele leven – een noordse stern kan 30 jaar worden – kan hij de afstand afleggen van de aarde naar de maan en terug en dan nog een keer naar de maan.

De vogel is kampioen overlast. Dat vinden ze althans in de Groningse Eemshaven. Hier broeden jaarlijks honderden noordse sternen. "Ze vallen je aan, pikken op je kop, scheren langs je hoofd en poepen je onder", zegt Monique van den Dungen van de Eemshaven. "Expres. Ze doen alles om hun jongen te beschermen."

De noordse stern is de kwelgeest van de Eemshaven

Schelpen

Als ze eenmaal broeden mogen de vogels niet worden weggejaagd, want de noordse stern is een beschermde diersoort. Bedrijven in Eemshaven gingen samen met de provincie en vogeldeskundigen van de Rijksuniversiteit Groningen om de tafel om een oplossing te zoeken tegen de jaarlijkse overlast.

Die lijkt nu gevonden. Terreinen rond de bedrijven worden bedekt met landbouwplastic, zodat de vogels hier geen nesten kunnen bouwen. Verderop is een braakliggend terrein van 9 hectare ingericht voor de sternen. Er liggen schelpen en er zijn houten lokvogels geplaatst om de sternen over te halen hier hun nesten te bouwen.

  • Marc-Robin Visscher / NOS
    Het landbouwplastic moet voorkomen dat de sternen op het industrieterrein broeden
  • Wikimedia / Creative Commons
    Noordse Stern
  • Marc-Robin Visscher / NOS
    Monique van den Dungen
  • Marc-Robin Visscher / NOS
    Vogeldeskundigen Gerben Krosschell en Maarten Loonen

"Dit gebied ligt dicht bij de Waddenzee, ik denk dat het hier heel geschikt is", zegt Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen.

"Over zes weken is de broedtijd van de noordse stern voorbij. Dan weten we of de vogels dit jaar netjes binnen de lijnen hebben gebroed en gepoept."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl