Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen
NOS Nieuws

Mazelen verzwakken afweersysteem ruim twee jaar

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Kinderen die mazelen hebben zijn daarna meer dan twee jaar extra vatbaar voor andere infectieziekten. Mazelen verzwakken het natuurlijke afweersysteem. Tot nu toe werd aangenomen dat dit effect hooguit een paar maanden duurde. Maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat kinderen tot 28 maanden nadat ze de ziekte hebben verhoogde kans lopen om te sterven aan andere infectieziekten. Onderzoekers van het Erasmus MC en de Amerikaanse Princeton University publiceren daarover vandaag een studie in Science.

Omgekeerd betekenen de onderzoeksresultaten dat de vaccinatie tegen mazelen een dubbel doel dient: het voorkomen van mazelen én het voorkomen van andere infectieziekten. Daarmee wordt de kindersterfte door mazelen maar ook door andere infectieziekten verminderd.

Geheugencellen

Het mazelenvirus infecteert bij voorkeur cellen in het afweersysteem zelf. Vooral de geheugencellen van het afweersysteem zijn doelwit. Die cellen bevatten informatie over al doorgemaakte infectieziekten en zijn daarom essentieel voor het ontstaan van immuniteit na het doormaken van een bepaalde ziekte.

Het afweersysteem van het lichaam reageert op infectie door het mazelenvirus met de vernietiging van de geïnfecteerde cellen. Daarmee gaat ook informatie verloren over eerder doorgemaakte infecties. Dat verklaart hernieuwde vatbaarheid voor eerder doorgemaakte infectieziekten.

Vijftig jaar

De onderzoekers hebben mazelenstatistieken uit Engeland en Wales, de Verenigde Staten en Denemarken meegenomen in hun studie. Het gaat om de mazelengevallen die zijn opgetreden sinds de introductie van het mazelenvaccin, nu vijftig jaar geleden. De VS begon in 1963 al met vaccinaties, Engeland en Wales in 1968 en Denemarken in 1987.

De onderzoekers vonden in alle drie de landen dezelfde relatie tussen het doormaken van mazelen en verhoogde kindersterfte aan andere infectieziekten daarna. Gedurende 28 maanden na een mazeleninfectie bleek het immuunsysteem verzwakt. Dat gold zowel vóór als na de introductie van de mazelenvaccinatie.

Vaccinatie

De introductie van een vaccin tegen mazelen, nu vijftig jaar geleden, leidde tot een sterke daling van de kindersterfte. Die was vooral deze eeuw goed zichtbaar. Tussen 2000 en 2012 daalde de kindersterfte aan mazelen van naar schatting 546.000 naar ongeveer 122.000 kinderen per jaar. In die periode werd de vaccinatie tegen mazelen in een groot deel van de wereld gemeengoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl