NOS Nieuws

Tol op Autobahn door Duitse parlement

Tolheffing op de Duitse snelwegen is een flinke stap dichterbij gekomen. De Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) heeft de plannen van verkeersminister Dobrindt goedgekeurd. In maart ging de Bondsdag al akkoord.

Dobrindt wil de tol op 1 januari invoeren. Hij denkt dat de tolheffing 513 miljoen euro per jaar oplevert.

Er komt keuze uit een tiendagenvignet, een tweemaandenvignet en een jaarvignet. Een tiendagenvignet gaat 5, 10 of 15 euro kosten, afhankelijk van hoe vervuilend de auto is. Een maandvignet gaat 16 tot 30 euro kosten en een jaarvignet gemiddeld 74 euro.

Duitse automobilisten gecompenseerd

Duitse automobilisten gaan er niet op achteruit. Zij worden gecompenseerd door een verlaging van de wegenbelasting.

De verwachting is dat andere Europese landen in actie komen tegen de tolheffing. De plannen zijn mogelijk in strijd met Europese regels, omdat buitenlands verkeer tol betaalt en Duitse automobilisten worden gecompenseerd.

Hof van Justitie

De Europese Commissie wil pas reageren als er een definitieve tekst door Duitsland wordt gepubliceerd. Commissaris Bulc uitte eerder al wel kritiek op de Duitse plannen, omdat ze in strijd zijn met het principe van vrij verkeer in de EU.

Mocht de Commissie bezwaar aantekenen en Duitsland wil de plannen niet wijzigen, dan zou de zaak eventueel aan het Europese Hof van Justitie kunnen worden voorgelegd.

'Pure discriminatie'

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp heeft al laten weten dat de Commissie actie moet ondernemen om het Duitse plan te dwarsbomen. Hij spreekt van "pure discriminatie op basis van nationaliteit" als Nederlanders en andere niet-Duitsers opdraaien voor de kosten.

De ANWB is tegen het tolplan en zei eerder al dat het 'eindspel' zich zal afspelen in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl