Miliband arriveert bij het hoofdkantoor van de Labour-partij in Londen
NOS Nieuws

'Labourleider Miliband stapt op'

Labour-leider Ed Miliband maakt vandaag nog zijn aftreden bekend. Dat meldt de BBC. Miliband neemt verantwoordelijkheid voor de nederlaag bij de parlementsverkiezingen van gisteren. Labour profiteerde niet van de achteruitgang van de Liberaal-Democraten en werd weggevaagd in Schotland.

Volgens een voorlopige uitslag krijgt Labour 233 zetels in het Lagerhuis, een verlies van 25. Labour-leider Miliband zei vanmorgen zeer teleurgesteld te zijn over de verkiezingsuitslag, maar verbond daar nog geen conclusies aan. Aan het begin van de middag houdt hij een toespraak.

Labour-kopstuk en woordvoerder Financiën Ed Balls keert niet terug in het Lagerhuis. Hij zou vermoedelijk minister van Financiën zijn geworden, als Labour de verkiezingen gewonnen had.

Opstappen

Oud-minister van Sport Gerry Sutcliff zegt dat Miliband zijn positie moet heroverwegen en dat het tijd is dat iemand anders het leiderschap overneemt. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw liet zich in gelijke bewoordingen uit.

Volgens de Britse krant The Guardian is het opstappen van Miliband bijna onvermijdelijk. De vraag is alleen of hij meteen vertrekt, of dat hij aanblijft tot Labour een nieuwe leider heeft gekozen. De partij moet dan ook beslissen of ze de linkse koers van Miliband blijft volgen of meer opschuift naar het centrum, zoals in de tijd van Tony Blair.

Miliband is er wel in geslaagd zijn zetel in het Lagerhuis te behouden. Hij is herkozen in het kiesdistrict Doncaster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl