Farage haalt uit naar kranten

UKIP-leider Nigel Farage heeft een eerste reactie gegeven op de Britse verkiezingsuitslag. In de korte en bizarre verklaring haalde hij vooral uit naar twee Britse kranten. 

"Felicitaties aan de redacties van The Sun en de Daily Mail. Zij zeiden dat de UKIP stemmen zou afpakken van de Conservatieven. God help ons", zei Farage kortaf, voordat hij wegliep bij de interviewer. 

Eerder had Farage erop gewezen dat in Sunderland, waarvan de resultaten net binnen waren gekomen, de Conservatieven 1000 stemmen minder hadden gekregen, maar de UKIP 7000 stemmen meer. Dat zag hij blijkbaar als bewijs dat de UKIP geen stemmen afpakt van de Tories maar nieuwe kiezers aanspreekt. 

Teleurstelling

Het lijkt erop dat de UKIP zijn groeiende populariteit niet kan verzilveren en slechts met twee zetels in het parlement komt. Dat komt door het Britse kiessysteem, waar de winnaar per kiesdistrict wordt gekozen. Een goede algemene opkomst hoeft dus niet tot zetelwinst te leiden. 

Of Farage zelf in het parlement is gekozen, is nog niet duidelijk. Er zijn peilingen die erop wijzen dat hij in Thanet is verslagen door een Conservatieve kandidaat. 

STER reclame