NOS Nieuws

NVWA wil meer weten over gevaarlijke dieetpillen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil weten of illegale dieetpillen ook in Nederland worden verkocht. Mensen die weten of pillen met de verboden stof DNP (2,4-dinitrofenol) hier worden aangeboden, kunnen zich bij de NVWA melden. Dat kan ook anoniem.

Eerder deze week waarschuwde Interpol voor de afslankpillen nadat een 21-jarige Britse vrouw aan een overdosis was overleden. Ze had vorige maand vermoedelijk vier keer de dodelijke dosis ingenomen.

De NVWA heeft bij een screening geen Nederlandse verkopers van de pillen gevonden. Maar omdat het gaat om illegale handel roept de instantie consumenten op om zich te melden als ze weten of en waar de middelen met het verboden DNP toch worden verkocht.

Gevaarlijke bijwerkingen

DNP verstoort de energiehuishouding van het lichaam. Daarom werd het in de jaren dertig van de vorige eeuw ook wel gebruikt als middel om gewicht te verliezen. De stof wordt verkocht in pillen en in crèmes.

De stof heeft ernstige bijwerkingen zoals hyperthermie (ongecontroleerde stijging van de lichaamstemperatuur), ontsteking van de huid en cataract (vertroebeling van de ooglens). Daarom werd het snel verboden.

Pillen met DNP worden nog steeds illegaal verkocht als middel om snel af te vallen, bijvoorbeeld voor bodybuilders. In 2003 waarschuwde de NVWA ook al voor de afslankpillen. Er zijn geen aanwijzingen dat DNP op grote schaal in Nederland wordt verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl